Historiaa

Hacia 1862


Bullterrieri on kotoisin Britteinsaarilta ja sen kehitys nykypäiväiseen muotoonsa on alkanut 1800-luvun puolessa välissä. Nykypäiväisen bullterrierin historiassa on ollut oikeastaan kaksi erillistä kehitysvaihetta, joihin molempiin voidaan nimetä muutoksen takana ollut vaikuttaja.

James Hinks'n kasvatteja 1860-luvulla

Rodun kantamuodon isänä ja kehittäjänä pidetään James Hinksiä, joka oli 1850-luvulla Birminghamissa toiminut koiratrokari ja vedonvälittäjä. Hinks välitti monenlaisia koiria, mutta terrierit ja bulldogit olivat hänen suosikkejaan. Historiasta löytyy paljon erilaisia epäilyjä ja teorioita mitä kaikkia rotuja bullterrierin alkukehityksessä Hinks käytti, mutta ainakin hän yhdisti nykypäivänä jo sukupuuttoon kuollutta vanhaa valkoista terrieriä raskaaseen bulldoggiin sekä jalkavuutta tuomaan dalmatiankoiraa. Hinks sai aikaan mukautuvaisemman rodun kuin mitä sen takana kulkevat koirat ovat, säilyttäen kuitenkin esi-isien vahvatahtoisuuden ja rohkean luonteen.


Ormandy Souperlative Bar Sinister 1962

Nykybullterrierin kehittäjänä pidetään Raymond Oppenheimeriä, joka teki elämäntyönsä kasvattaen bullterrierejä kennelnimellä Ormandy. Etenkin Oppenheimerin työn kautta bullien ulkonäköön vahvistui rodulle tunnusomaiset munanmuotoinen pää, pienet silmät ja tyyppi.

Nykyaikainen bullterrieri tai sen kantamuoto esiteltiin ensimmäisen kerran yleisölle Birminghamin koiranäyttelyssä 1862. Tuohon aikaan rodussa tunnustettiin vain valkoista väriä ja siitä puhuttiin myös nimillä "The White Cavalier" sekä "Hinks Breed". Ensimmäisen kerran värillinen bullterrieri esiteltiin 1900-luvun alussa ja Amerikan Kennel Club oli ensimmäinen värillisen bullterrierin saman rodun muunnokseksi tunnustanut järjestö, vuonna 1936. Amerikassa arvostellaan edelleen tänä päivänä värilliset ja valkoiset bullterrierit koiranäyttelyissä omissa luokissaan. 

Aricon Chief Eye Shy 1980

Kilacabar Stand and Deliver 1993

Alecto Kool Barracuda of Kilacabar 2002

Bigshot Sugar Daddy 2012